Sălajul are cel mai învechit parc auto din ţară

 

Peste două treimi dintre autovehiculele din Sălaj sunt mai vechi de 12 ani, fiind judeţul cu cea mai bătrână „flotă” de autoturisme, potrivit unei centralizări recente întocmite de site-ul Analizeeconomice.ro.
În cele mai multe judeţele ale ţării predomină autoturismele cu vechimea cuprinsă între şase şi zece ani, iar în 15 dintre ele, cele mai multe maşini au între 11 şi 15 ani. În 26 de judeţe, jumătate dintre maşini sunt mai vechi de 12 ani. Astfel, potrivit sursei citate, în top 5 cu cel mai învechit parc auto se regăsesc două judeţe din Transilvania. Sălajul, cu 66 la sută din maşini mai vechi de 12 ani ocupă chiar primul loc, urmat de Mehedinţi, cu 63 la sută, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, cu 61 la sută şi Arad, 60 la sută.
Judeţele din vestul ţării şi nord au cele mai învechite parcuri de autoturisme, importurile de maşini second-hand în aceste zone dovedindu-se a fi într-o proporţie mai ridicată decât în restul ţării. În cinci ani, parcul de autovehicule la nivel naţional a crescut cu 17 la sută, în timp ce creşterea înregistrată la autoturismele mai vechi de 12 ani a fost de 59 la sută. Braşovul şi Clujul sunt singurele judeţe din Transilvania care sunt sub media naţională în privinţa numărului de maşini înmatriculate cu peste 12 ani vechime, la doar câteva procente distanţă pe aproape fiind Sibiu (53 la sută), Bihor (55 la sută) şi Maramureş (56 la sută).
Pe locurile 6-7 sunt Satu Mare şi Mureş (59 la sută), iar top 10 este completat de Alba, Covasna şi Hargita (58%).
La polul opus, judeţele cu un procent redus de rable sunt Ilfov (24 la sută), Bucureşti (29 la sută), Argeş (40 la sută) şi Constanţa (43 la sută).

Unul dintre trei sălăjeni aduce maşini second-hand
Tot pe primul loc se clasează Sălajul şi în topul judeţelor cu cele mai mici vânzări de autoturisme, doar şase maşini noi fiind înmatriculate în ultima lună. Potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, mărcile de maşini preferate de sălăjeni s-au dovedit a fi Dacia, Audi, Land Rover, Renault, Toyota şi Volkswagen. “În ultimii ani, în Sălaj situaţia a fost cam aceeaşi. Numărul maşinilor noi înmatriculate este extrem de mic comparativ cu celelalte judeţe ale ţării. Cu toate că numărul certificatelor de înmatriculare eliberate la noi îl depăşeşte pe cel al unor judeţe precum Satu Mare sau Bistriţa-Năsăud, ocupând locul 18 sau 19 la nivel naţional, acestea sunt pentru autoturisme second-hand. La acest capitol suntem campioni. Cred că tot al doilea sau al treilea sălăjean se ocupă cu adusul maşinilor din străinătate”, explica Remus Stanciu, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Sălaj.
Locul al doilea este ocupat de Caraş Severin, cu doar zece maşini noi înmatriculate într-o lună, cele mai multe dintre ele fiind Dacii. Cu un autoturism în plus, respectiv cu 11 maşini noi înmatriculate în luna aprilie, judeţul Olt se află pe locul trei.
La polul opus se află Bucureştiul, cu cele mai multe maşini înmatriculate în aprilie: peste 3.300 de unităţi, reprezentând două treimi din totalul la nivel naţional. Pe locul doi se află Ilfov, cu 194 de maşini noi înmatriculate, urmat de judeţul Cluj, cu 109 autoturisme. Cele mai multe din totalul acestora sunt Dacii, urmate de maşini marca Skoda.
La nivel naţional, au fost înmatriculate aproape 5.000 de autoturisme noi. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul maşinilor noi este mai mic cu aproximativ şase la sută.
În schimb, în primele luni ale anului în curs au fost înmatriculate cu aproximativ 11 la sută mai multe autoturisme decât în 2013, când, în unele judeţe mai sărace ale ţării, a fost vândut doar un singur automobil nou. Cu 12 maşini noi vândute în perioada menţionată, Sălajul s-a situat pe locul al treilea în clasamentul judeţelor cu cele mai puţine autoturisme noi înmatriculate, primele două poziţii fiind ocupate de judeţul Covasna, cu şase automobile, respectiv judeţul Mehedinţi, cu o singură maşină vândută.

Leave a Comment